Пошук

ГУ ДПС у Вінницькій області інформує

Дата: 02.11.2023 11:37
Кількість переглядів: 173

Фото без опису

Оподаткування гранту, наданого на користь фізичних осіб – підприємців міжнародним благодійним фондом

  Управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Вінницькій області інформує, що під час нарахування (отримання) доходів, отриманих у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виражено в іноземній валюті або міжнародних розрахункових одиницях), такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів (п. 164.4 ст. 164 Кодексу).

  Порядок оподаткування іноземних доходів визначений п. 170.11 ст. 170 Кодексу, відповідно до п.п. 170.11.1 якого у разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов'язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковується за ставкою 18 відс., визначеною п. 167.1 ст. 167 Кодексу, крім випадків, визначених цим підпунктом. 

  Згідно з п.п. 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 Кодексу, якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у річній податковій декларації. 

  Відповідно до п.п. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 Кодексу платник податку, що отримує, зокрема, іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок та військовий збір з таких доходів.

  При цьому особою, яка не є податковим агентом, вважається нерезидент або фізична особа, яка не має статусу суб'єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка перебуває на обліку у контролюючих органах як особа, що провадить незалежну професійну діяльність (п.п. 168.2.2 п. 168.2 ст. 168 Кодексу).

  Порядок подання річної декларації про майновий стан і доходи (податкової декларації) визначено ст. 179 Кодексу.

  Враховуючи викладене, у разі якщо фізичною особою – підприємцем (резидентом України) отримується дохід з джерел за межами України у вигляді міжнародних грантів, то сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податків як іноземний дохід та оподатковується податком на доходи фізичних осіб і військовим збором на загальних підставах.

  При цьому фізична особа зобов’язана подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок (військовий збір) з таких доходів.

Про реєстр платників, які використовують єдиний рахунок

  ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.2020 року № 321 (зі змінами та доповненнями) затверджено Порядок функціонування єдиного рахунка. При цьому, інформація з реєстру платників, які використовують єдиний рахунок (крім реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії (за наявності) та номера паспорта фізичної особи), є доступною на офіційному вебпорталі ДПС.  Зокрема, що у реєстрі платників, які використовують єдиний рахунок, зазначається: 

- найменування або прізвище, ім’я та по батькові платника; 

- податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органові і мають відмітку в паспорті); 

- дата включення платника до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок; 

- дата виключення платника з реєстру платників, які використовують єдиний рахунок. 

 

  Хто має обов'язок використовувати РРО/ПРРО

  ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує платникам податків, що обов’язок використання РРО/ПРРО всіма платниками єдиного податку ІІ-ІV груп під час здійснення ними розрахункових операцій набрав чинності ще з 1 січня 2022 року. Наразі використання РРО/ПРРО є обов’язковим для : 

- ФОП ІІ-ІV груп незалежно від виду діяльності та обсягу доходу 

- ФОП на загальній системі оподаткування. 

Виняток становлять, зокрема: 

-   ФОП І групи;  

- ФОП, які приймають оплату виключно банківськими переказами на реквізити поточних рахунків, відкритих в установах банків. 

  Фіскалізації також не підлягають розрахункові операції фізичних осіб, які продають на ринку текстиль, вживані речі, продукти власного підсобного господарства.  

  Нагадуємо, що за порушення  Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» до всіх категорій платників податків, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг (крім тих, які здійснюють діяльність на тимчасово окупованих територіях або на територіях бойових дій) з 1 жовтня 2023 року застосовується відповідальність.

 

Про роботу програмного РРО офлайн

  ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує користувачам програмних реєстраторів розрахункових операцій, що нормами Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ відновлено дію абзацу сьомого статті 5 цього Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Зокрема, заборонено використання ПРРО в режимі офлайн без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу. Тож ПРРО працює в режимі офлайн лише в період, протягом якого відсутній зв’язок між ПРРО та фіскальним сервером ДПС. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора