Пошук

ЯК ПРОТИСТОЯТИ ГРИПУ, ГРВІ, ЗАСТУДНИМ ЗАХВОРЮВАННЯМ

Дата: 09.01.2024 11:33
Кількість переглядів: 91

Фото без опису

   Із настанням холодної пори року  підвищується рівень захворюваності на ГРВІ та грип. Звичайно усі ми розуміємо, що протистояти поширенню епідемії грипу складно, але  захистити своє здоров’я  від цієї здавалось би на перший погляд «не страшної», але дуже небезпечної хвороби можливо. Найголовнішим нашим завданням є – профілактика грипу та ГРВІ.   

  До специфічної профілактики грипу відноситься вакцинація. Протигрипозна вакцина містить, як правило, антигени трьох штамів вірусу грипу, які циркулюють в світі на момент проведення вакцинації цією вакциною, і циркуляцію яких прогнозують протягом наступного сезону. Їх визначають за рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я. Вакцини для профілактики грипу існують у формі живої, інактивованої, субодиничної вакцин. Вакцинація особливо показана в групах ризику — діти, літні люди, хворі з хронічними захворюваннями серця та легенів, людям  з ожирінням, цукровим діабетом тощо, а також лікарям.      Високі дози екзогенного інтерферону нерідко спричинюють тяжкі побічні реакції і тому їх використання для лікування, і тим більше профілактики ГРВІ та грипу, невиправдане. Для профілактики грипу використовують з певною ефективністю тільки невеликі дози інтерферону, що вводять інтраназально, але результатів світових доказових досліджень в цьому плані немає.

  Решту профілактичних заходів здійснюють індивідуально. Вони спрямовані, насамперед, на підвищення резистентності (стійкості) організму до дії збудників грипу, а також інших ГРВІ. Ефективними, особливо у період підвищення захворюваності, є й неспецифічні  заходи, такі як:  

  • повноцінне харчування з включенням вітамінів у природному вигляді (перш за все, свіжі фрукти і овочі);
  • загартовування,  достатня тривалість сну, регулярне чергування праці та відпочинку;
  • вживання загальнозміцнюючих та імуномодулюючих препаратів, препаратів цілеспрямованої імуностимулюючої дії.

    Високоефективними є рекомендації загального санітарно-гігієнічного спрямування, зокрема:

  • часто мити руки з милом;
  • носити маски в осередку інфекції або при перших проявах застуди чи ГРВІ;
  • прикривати ніс та рот хустинкою (або одноразовими серветками), особливо при кашлі та чиханні;
  • часте провітрювання приміщень;
  • щоденне вологе прибирання приміщень, а при необхідності із застосуванням дозволених МОЗ дезінфектантів.

   Дотримання цих простих заходів  допоможе в боротьбі з недугою, але якщо Ваш імунітет не впорався, і все ж «вірус атакував» не гайте час і зверніться за кваліфікованою допомогою до лікаря. Вчасно розпочате лікування дасть змогу уникнути ускладнень(бронхіту, пневмонії).

Вінницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

у Вінницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора