Пошук

Як українці ставляться до вакцинації: результати опитування

Дата: 12.01.2024 13:23
Кількість переглядів: 158

Фото без опису

  ГС “Коаліція за вакцинацію” провела онлайн-опитування у 32 територіальних громадах восьми областей України (Вінницької, Житомирської, Івано-Франківської, Київської, Одеської, Тернопільської, Чернівецької та Чернігівської), де реалізується проєкт USAID “Розбудова стійкої системи громадського здоров’я”. Участь в опитуванні взяли 2 752 особи від 18 років, у тому числі освітяни та батьки, представники сільськогосподарської та виробничої сфер. Респондентам пропонувались 11 запитань, які розкривають їхнє ставлення до вакцинації, обізнаність щодо механізму дії вакцин, досвід отримання щеплень та потребу в інформації про вакцинацію.

   Опитування показало, що українці в цілому знають, навіщо потрібні щеплення, як працюють вакцини і від яких хвороб вакцинують в Україні. Також переважна більшість знають, що дорослим теж треба вакцинуватися, і мають такий досвід. У той же час, 23% респондентів відповіли, що мають сумніви в тому, що вакцинація захищає від ускладнень інфекцій. А 13% мають негативне ставлення до вакцинації, що говорить про суттєві прогалини в інформуванні людей про безпеку вакцин та переваги щеплень. 

   Зазначимо, що завдання такого інформування лежить, перш за все, на медиках первинної ланки — сімейних лікарях та педіатрах. Саме вони безпосередньо задіяні в процесі вакцинації і повсякчас консультують пацієнтів з питань щеплень та вакцин. І, до речі, 78% опитаних назвали в числі джерел інформації про вакцинацію, яким вони довіряють, сімейного лікаря та офіційні джерела. 

   Також опитування виявило, що:

52,1% ніколи не відмовлялись від вакцинації 

30,3% відкладали щеплення через хворобу дитини

15,3% відмовлялись від вакцинації через страх побічних ефектів 

10,2% не довіряють виробникам вакцин 

5,3% не довіряють умовам зберігання препаратів

   Опитувані вказали, що додатково хотіли б отримати інформацію про побічні ефекти вакцин, про хвороби, від яких вакцинують, реакції організму на вакцини та алгоритм дій у випадку появи таких реакцій. Також респондентів цікавило, чому ті чи інші щеплення треба робити в певному віці і як діяти, якщо пропустили вакцинацію.

Результати опитування будуть взяті до уваги при формуванні інформаційної політики в галузі охорони здоров’я та освіти у фокусних громадах проєкту. Крім того, наявна статистика допоможе скоригувати плани та презентації інформаційно-просвітницьких зустрічей, які проводитимуться в громадах протягом 2024 року, із тим, щоб вони максимально відповідали запиту аудиторії.

_________________

Опитування проводила громадська спілка "Коаліція за вакцинацію" в межах проєкту USAID “Розбудова стійкої системи громадського здоров’я”, який впроваджує організація Пакт на підтримку Міністерства охорони здоров'я України та Центру громадського здоров’я України.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора