Реалізація живої риби: правила, яких необхідно додержуватись
Дата: 27.12.2024 12:05
Кількість переглядів: 15
Вінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області нагадує про вимоги до реалізації живої риби, а саме:
- Оператору ринку зареєструвати потужність з виробництва та/або обігу харчових продуктів як первинне виробництво, відповідно до статті 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;
- Один раз на рік, проводити ветеринарно-санітарну оцінку стану водних об'єктів (кожного плеса незалежно від об'єму води в них та їх площі), на підставі якої та результатів лабораторного дослідження риби видається ветеринарне свідоцтво форми №1 - на всю партію вирощеної живої риби, згідно статті 2 Закону України «Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них»;
- На кожну партію лову, за результатами клінічного огляду, ветеринарного свідоцтва форми №1 виданого на всю партію вирощеної живої риби, епізоотичного благополуччя та відповідності транспортних засобів для перевезення, видається ветеринарна довідка в межах адміністративного району або ветеринарне свідоцтво форма №1 для транспортуванням риби за місцем призначення (за межі адміністративного району), в тому числі на агропродовольчі ринки, згідно статті 1 Закону України «Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них»;
- Оператор ринку повинен транспортувати рибу та/або інші водні ресурси відповідно до вимог ДСТУ 2284-93 «Риба жива». Загальні технічні умови для її реалізації на агропродовольчих ринках, в торгівельну мережу, заклади громадського харчування та інше, відповідно вимог до транспорту, ємностей для транспортування, умов відбору підготовки риби до транспортування та під час перевезення визначено постановою Кабінету міністрів України від 16.11.2011 №1402 «Про затвердження Правил транспортування тварин».