На Вінничині зафіксована африканська чума свиней
Знову виявлено захворювання на африканську чуму свиней за межами с. Нове Життя, Бабчинської ТГ, Могилів-Подільського району та с. Війтівці Гайсинського р-ну, Вінницької області
Вінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області інформує про швидке поширення африканської чуми свиней серед диких і свійських свиней.
При дослідженні матеріалу від знайдених трупів диких свиней в Могилів-Подільському районі, Вінницької області та від свійських свиней які були на сміттєзвалищі за межами с. Війтівці, Гайсинського р-ну, встановлено діагноз на африканську чуму.
При проведені комплексу заходів по локалізації захворювання, в тому числі забороняється торгівля тваринами і продуктами тваринного походження на ринках, проведенння суспільних заходів пов’язаних із скупченням тварин і людей.
Вірус АЧС є безпечним для здоров’я людини, але смертельний для свиней. Людина може бути безпосереднім перенощиком захворювання від хворих до здорових тварин.
Збудник тривалий час може зберігати свою життєздатність у трупах свиней до десяти тижнів, у м’ясі та копченій ковбасі і шинці – до 5 місяців, понад 3 місяці – у гною, до 4-8 місяців – у ґрунті, не боїться заморожування.
Вірус залишається життєздатним за несприятливих умов зовнішнього середовища, таких як висихання та гниття. Охолодження, особливо заморожування консервує збудник, а прогрівання впродовж години до температури понад 50°С – знезаражує його.
Мешканців громад закликають відповідально ставитися до ситуації та суворо дотримуватися правил біобезпеки:
- утримувати свиней у приміщенні, дотримуючись «закритого режиму» роботи;
- обслуговувати тварин лише у змінному одязі і взутті, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;
- при вході у приміщення, де утримуються свині, обладнати дезкилимки;
- не дозволяти відвідувати господарство, чи підсобні приміщення стороннім особам;
- не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;
- не купувати тварин, продукти домашнього приготування ( ковбаси, копченості) без відповідних документів;
- не утримувати свиней в домашніх господарствах мисливцям, працівникам лісу та працівникам свиноферм;
- не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину або продукти забою;
- ретельно і комплексно боротися з гризунами;
- проводити ідентифікацію і реєстрацію тварин;
- не викидати трупи тварин де інде, повідомляти про падіж спеціалістів ветеринарної медицини, щоб локалізувати захворювання.
Будьте обачними, тому що африканська чума свиней завдає великої шкоди свинарству і дикій природі.