Увага! Африканська чума свиней в Дашівському лісництві
Вінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області інформує, що згідно листа Головного управління від 29.03.2025 № СЗ -4.4/836/25 щодо результатів досліджень випробовувального центру Вінницької регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, встановлено діагноз на африканську чуму у трупах диких свиней, що знайшли в 35 кварталі Дашівського лісництва в урочищі «Соловйово», Іллінецької ТГ, Вінницького району, Вінницької області.
Головним управлінням вживаються заходи по локалізації захворювання та попередження поширення АЧС відповідно до вимог Інструкції щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней.
ДОВІДКОВО: Африканська чума свиней (АЧС) - небезпечна інфекційна хвороба свиней, яка характеризується лихоманкою, запальними і дистрофічними ураженнями внутрішніх органів, чисельними крововиливами та високою смертністю.
Африканська чума свиней не становить загрози для людини.
Зараження відбувається шляхом безпосереднього контакту (від свині - до свині) або опосередковано:
- при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин;
- через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, бродячих тварин, птахів, комах, транспортні засоби, стічні води та обслуговуючий персонал.
Основна небезпека: висока смертність і контагіозність, значні економічні збитки, відсутність вакцини, запровадження спеціального режиму для свиногосподарств, витрати на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організація профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельні обмеженнями, що запроваджуються для блокування її розповсюдження.
Заходи запобігання занесення вірусу африканської чуми свиней:
- утримувати свиней в приміщенні, дотримуючись закритого режиму роботи;
- не дозволяти відвідувати господарство стороннім особам;
- не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину або продукти забою;
- проводити щоденний огляд свиней з метою своєчасного виявлення можливого захворювання тварин;
- не купувати тварин та м’ясні продукти у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження;
- обслуговування тварин проводити лише в окремому змінному одязі, при цьому використовувати засоби догляду, інвентар, закріплений за кожним приміщенням;
- забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицини.
- реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи;
- постійно вести боротьбу з гризунами;
- періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині;
Інформація надається для звернення уваги осіб, що займаються утриманням, розведенням, транспортуванням свиней, а також пересічних громадян при здійсненні покупок свинини, прогулянок в лісах, утилізації відходів з кухні .